Historia

Norns bruk grundades på 1620-talet och här tillverkades järn fram till 1916. Smeder, hyttarbetare, kolare och skogshuggare fann här sin och sina familjers magra utkomst och här blev brukspatronerna rika.

Norns bruks ägare
Bruket har haft många ägare. Under 1600-talet tillhörde Norns bruk de inflyttade entreprenörerna med namn som von Freden, Steffens, Neuman, Momma och Kinninmund. På 1700-talet var det bruksadelns tid. Från 1682 och till 1874 ägdes bruket av släkterna Cederberg, Söderhielm, Tersmeden och Mannerheim.

År 1874 uppgick bruket i det nybildade Larsbo-Norns AB. Mellan 1922 och 1966 ägdes det av Wikmanshytte bruks AB och mellan 1966 och 2003 av Stora Kopparbergs Bergslags AB/ StoraEnso.

Från stor industriort till skogshuggarsamhälle
I slutet av 1800-talet var Norns bruk Hedemora landskommuns största industriort med 290 mantalsskrivna. När järntillverkningen upphörde levde Norns bruk vidare som skogshuggarsamhälle fram till slutet av 1960-talet. Men med en hela tiden krympande befolkning.

Nutidens ägare
Norns bruk är sedan 2003 klassat som byggnadsminne och kulturhistoriskt riksintresse. Numera ägs och vårdas bruket av Norns bruks samfällighetsförening.

Om du besöker Norns Bruk kan du gå den markerade promenadslingan. Följ de svarta pilarna med Norns Bruks järnstämpel. På baksidan av varje pil finns en QR-kod som öppnar sidor om byggnaderna och platserna. Den första pilen hittar du vid anslagstavlan mittemot kapellet. Du kan förstås även klicka på länkarna här nedan för att komma till sidorna om byggnaderna och platserna. 

Pil 1 – Gamla herrgårdsområdet

Pil 2 – Nya herrgården

Pil 3 – Norns Bruks prästgård

Pil 4 – Hyttan 

Pil 5 – Kolhus, smedja och arbetarlängor

Vill du läsa mer om Norns Bruk kan du klicka på länkarna nedan: 

Länsstyrelsens beskrivning av Norns Bruk

Vänföreningens historiebeskrivning, Föreningen Norns Bruks Vänner

Wikipedia om Norns Bruk

Skolsalen - bild tagen inomhus
Gamla Skolan