Den 31:a Norndagen

År 1988 anordnades den första Norndagen med öppet hus och visning av brukets byggnader och anläggningar. I år firades alltså Norndagen för 31:a gången. Men inte riktigt så ändå. I själva verket anordnades två Norndagar 1988 så Norndagen 2019 är faktiskt den 32:a i ordningen. Att det blev två Norndagar det första året beror på att det dels arrangerades en Norndag som del av en riksomfattande aktivitet, dels en andra för att markera att det 1988 var 350 år sedan de första privilegierna för Norns bruk utfärdades.

Årets Norndag, 2019 alltså, följde det traditionella upplägget med öppet i brukets byggnader. Nytt för i år var att arrangemanget utökats med bakluckeloppis för jaktprylar – dock inga vapen bör kanske tilläggas. I anslutning till loppisen fanns också ett marknadsstånd med information om viltolyckor i trafiken.

Omkring 150 besökare passade på att titta in i hus och byggnader. Pålästa guider hjälpte till och förklarade brukets historia och hur livet på bruket gestaltade sig i forna dagar. Bakluckeloppisen rönte stort intresse och säkerligen hade den sin betydelse för den goda uppslutningen. Någon draghjälp av vädret hade vi nämligen inte i år.   

Kraftstation

Besökarna kunde titta in i kapellet, vagnslidret, museet i magasinsbyggnaden, gamla skolan, järnspisrummet, klensmedjan, hyttan, prästgården och kraftstationen. Smeden Peter Rosenlöf visade hur det går till att smida medan järnet är varmt. Han hade också lyckats få fart på den mekaniska hammaren och för första gången på länge kunde vi höra det karaktäristiska dunkandet från smedjan. Utanför smedjan hade Jonas Ericsson parkerat sin nya leksak, en röd Volvotraktor från 1950-talet. Den drog naturligtvis till sig berättigat intresse. I Gamla skolan hade Monica Johansson det stressigt. Inger Johansson, som skulle ha visat skolmuséet hade blivit hastigt sjuk och Monica fick därför guida både i skolan och i järnspisrummet. Jan-Erik Johansson berättade om hur järn framställdes i mulltimmerhyttan och Hans Johansson visade kraftstationen. Det här året med turbinen och generatorn i full snurr. Förra året, då han var bortrest, visades visserligen kraftstationen, men utan maskinerna igång.

Smedjan

Föreningens ordförande Jan Karlsson tog emot besökarna vid ankomsten och berättade om vad som fanns att beskåda. Han delade också ut tipslappar till en tipspromenad som tog besökarna runt genom bruket. Bland de inlämnade korrekta svaret drogs tre vinnare till fina priser tillverkade av Anna-Karin Danielsson och Jan-Erik Johansson.

Den som var fikasugen och inte själv tagit med sig kunde köpa kaffe med dopp av Röda korset som hade sitt serveringstält framför klockstapeln. Eller så kunde man ta en fika hos Bengt och Birgitta Hedström i Nornboa.

Bengt-Erik Johansson, augusti 2019