Vevgrammofonstämma för sjätte gången

Den 14 juli; kronprinsessans födelsedag, Folkes namnsdag och Frankrikes nationaldag var det för sjätte gången vevgrammofonstämma på Norn. Och för sjätte gången sken solen varmt och skönt över gräsmattan vid majstången. 

2019 har visat sig vara rekordens år på Norn. Rekordpublik både vid midsommarfirandet och julikonserterna. Och naturligtvis rekorddeltagande också på vevgrammofonstämman. Sammanlagt kunde man räkna in tjugo grammofoner och omkring hundra besökare. Besökarna kom dessutom från många olika håll. Ryktet om vevgrammofonstämman sprider sig.

Information om stämman går ut via Facebok och genom affischering i näromnrådet. En av initiativtagarna, Tommy Arvidsson, var dessutom intervjuad i lokalradion inför årets tilldragelse. För att bredda intresset kombinerades stämman den här gången med bakluckeloppis, vilket visade sig vara uppskattat. Särskilt som flera bakluckor innehöll stenkakor som begärligt köptes upp av entusiasterna.

För att visa att stämman hänger med i tiden hade för det här året stämmans traditionella devis ”Här vevar vi för varandra”  kompletterats med en mera marknadsanpassad byline,  ”Stenkakor och stenåldersmusik”.

Stämmans och det virtuella vevgrammofonsällskapets ledare Anders Åkerlund från Gävle höll invigningstalet och hälsade alla välkomna. Sedan satte vevandet igång. Och så att säga mellan varven gick deltagarna runt och studerade varandras musikanläggningar, kollade skivsamlingar och kompletterade den egna samlingen genom köp eller byten. Många fikade i Nornboa eller dukade upp medhavd matsäck.

Som vanligt höll intresset i sig tre-fyra timmar. Därefter började man så sakta packa in spelverken och skivorna för att anträda den långa eller korta vägen hem. Men alla var överens om att nästa år i juli var det dags att åter träffas för att veva för varandra.

Skrivet av Bengt-Erik Johansson sommaren 2019